Kunst van het Samenleven Kunst Avond: Rembrandt, Rumi en Ebru

Gisteren heeft de Kunst van het Samenleven de Kunst Avond: Rembrandt, Rumi en Ebru op 28 februari 2020 georganiseerd. Deze avond stond in het kader van culturele ontmoetingen en was een prachtige avond met kunst en muziek. De avond vond plaats in het Huis van de Wijk de Aker te Amsterdam. Tijdens de inloop om 19:00 konden de gasten schilderijen zien gemaakt door kinderen uit asielzoekerscentra. De avond werd gepresenteerd door Kamila Boukfouz en het welkomstwoord werd verzorgd door Basri Dogan.

Na het welkomstwoord werd er een lezing gegeven door Jan-Paul van het Museum het Rembrandthuis/het Rembrandt Museum. Tijdens deze lezing werd ingegaan op de overeenkomsten tussen Rembrandt (van wie het in 2020 het 350ste sterfjaar was), Rumi en Ebru en wat deze gemeen hebben. Jan-Paul vertelde ons onder andere: ‘’Als kunst niet geïnspireerd is dan raakt het ons niet, dan raakt het ons hart niet en worden wij niet getroffen en dat is ook wat die drie verbindt, zij zijn alle drie geïnspireerd.’’ Jan-Paul vertelde ook over de inspiratiebron van Rumi, liefde. Ook kwam de geschiedenis van Rembrandt kort aanbod, het verschil tussen liefde en hechting en vertelde Jan-Paul ons op een prachtige manier dat universele liefde en voorwaardelijke liefde uit het hart komt. Ook ging het over het vinden van het eigen zuivere pad in het leven, dat dat iets is wat je alleen zelf als mens kunt voelen.

Auteur Cees Buys nam de gasten mee in technieken van de schilderkunsten en behandelde een schilderij van Rembrandt uit 1668 wat de terugkeer van de verloren zoon toont (Terugkeer van de Verloren Zoon). Hierbij ging hij in op de vragen waarom Rembrandt het schilderij had gemaakt en het achtergrondverhaal van het schilderij.

Daarna vertelde onze Kamila over Ebru, de geschiedenis, hoe het wordt gemaakt en waar het op gebaseerd is. Ook in Nederland is er een groeiende belangstelling voor Ebru. Voor deze avond had Dr. Refii Kileci tijd vrijgemaakt om te gasten mee te nemen in het proces van Ebru en het kunstwerk te tonen. Tijdens dit deel van de avond werd uitgelegd hoe Ebru gemaakt wordt tijdens een live demonstratie.

De avond werd muzikaal afgesloten door Salih Ilisu (ney, rietfluit) en Adem Korkut (schilder, dwarsfluitist). Daarna was er een Sema-voorstelling, de spirituele dans van de Soefi’s met de sema- grootmeester Abdulkadir Dikici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om kunstvanhetsamenleven.nl voor jou nog beter te maken, gebruiken wij altijd functionele en analytische cookies. Ook willen we cookies plaatsen om je bezoek aan kunstvanhetsamenleven.nl en onze communicatie naar jou makkelijker en persoonlijker te maken. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord.