Liefde voor de medemens bereiken via Kunst en Cultuur

kunst en cultuur

Op 1 juli vond de Kunst en Cultuur avond in Amsterdam plaats waar liefde voor de medemens centraal staat. De avond staat in het teken van verschillende kunstvormen zoals muziek, schilderkunst en geschrift.
Basri Dogan vertelt over zijn manier om zich in te zetten voor de samenleving. We moeten het samen doen en blijf met elkaar in verbinding.

Tahsin vertelt over de eeuwenoude Islamitische kunstvorm Arabische Kalligrafie. Deze kunstvorm is gebaseerd op het Arabisch schrift dat door moslims al eeuwenlang wordt gebruikt.

Merve vertelt over de Islamitische kunstvorm Ebru. In het kort komt het erop neer dat er op water wordt geschilderd. Onder begeleiding van Merve mochten de deelnemers het ook zelf proberen met prachtig resultaat.


Nell Berger, kunstenaar en dansperformer, liet een kunstwerk zien van een tafel met allerlei stoffen waarop verschillende mensen iets van emoties in kwijt konden. De moderator doopte de tafel om tot de Kunst van verbinding tafel.

Nell neemt ons mee in het vluchtverhaal van vele Turkse vluchtelingen. In de nacht vluchten om vervolgens met een onstabiel bootje eindelijk aan te komen in Griekenland en vervolgens weer teruggestuurd te worden. Of te moeten schuilen in een tentje. De Kunst van verbinding tafel had ook een ruimte dat gezien kon worden als tent. Deelnemers mochten ervaren hoe het is om in zo een kleine ruimte te moeten schuilen.

Aisha speelt op het instrument Ney, vrij vertaald komt dit neer op de rietfluit. In dit stuk stond de grootheid van God centraal.

Kerem speelt een stuk op de Bağlama, vrij vertaald een gitaar uit Turkije. Bij herkenning van het stuk, klappen en zingen de deelnemers zacht mee.

Shakira speelt samen met haar leerling een duet op de Klarinet. Het stuk van Bach is een ode aan haar moeder. Tweede gedeelte ging over nostalgie, thuisgevoel en heimwee. Vele aanwezige herkenden het stuk en zongen zacht mee.

Shakira vertelt over de klarinet die in vele culturen word bespeeld. Klarinet dient als bindmiddel tussen verschillende culturen.

De kunst van het samenleven activiteiten kunnen enkel tot stand komen door de inzet van vele samenwerkende lokale organisaties en haar vrijwilligers. Namens stichting Camellia vertelt Feride over hun organisatie.

Het vluchtverhaal van kinderen kon men bekijken door de vele schilderijen en tekeningen die door kinderen zijn gemaakt.

Samenleven is een werkwoord en dat doe je samen. Het is een kunst om samen te leven in al haar diversiteit. “Blijf in verbinding met elkaar, dat is de kunst van het samenleven”, aldus de moderator Kamila.

De deelnemers en vrijwilligers kregen een glasaandenken voor al hun inzet om de Kunst en Cultuur avond mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om kunstvanhetsamenleven.nl voor jou nog beter te maken, gebruiken wij altijd functionele en analytische cookies. Ook willen we cookies plaatsen om je bezoek aan kunstvanhetsamenleven.nl en onze communicatie naar jou makkelijker en persoonlijker te maken. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord.